Monday, April 30, 2007

Si timpul nu mai avea rabdare...

Toata lumea stie ce este timpul si totusi nimeni nu poate spune ce este. Conform lui Newton (in Principia) timpul este independent de lucruri si de evenimente, ceea ce inseamna ca este absolut. Voi incepe acest post printr-un filmulez, pe care va invit sa il vizualizati : http://www.youtube.com/watch?v=6B26asyGKDo&mode=related&search= . Este o creatie care pe mine m-a surprins placut si sper sa descoperiti si voi de ce:). Este vorba de Noah Kalina, un tanar care si-a fotografiat chipul zilnic, timp de 6 ani(2356 zile/fotografii), in aceeasi pozitie, pentru ca ulterior sa faca un colaj de imagini de aprox. 5 minute, in care sa surprinda transformarile sale fizice in timp. Dincolo de chip, putem observa si etape ale vietii sale, joburi, statute sociale, trairi, toate din privirea sa si decor. A surprins foarte bine schimbarea, pe care a armonizat-o cu melodia din coloana sonora a filmului Time Machine:). Enter Noah's "time machine!" Enjoy!. Acest proiect al sau este inca in derulare, ma intreb cum va fi peste 20 de ani, este o idee interesanta, care merita supusa atentiei. Un experiment cu tine insuti.
Revenind la topicul acestui post... Ce este timpul? Cum il putem defini? Universul nostru in evolutie are patru componente esentiale: materia, radiatia, spatiul si timpul. Toate pot fi masurate cu mare precizie. Orice fenomene care se repeta cu regularitate pot fi folosite pentru inregistrarea trecerii timpului. Natura a dat stramosilor nostri trei fenomene ca unitati de timp:
- O Zi (perioada de alternare a luminii solare si a noptii este data de rotatia Pamantului in jurul axei sale.
- O rotatie a Lunii in jurul Pamantului (=lunatia) a fost folosita ca o luna (calendaristica), iar sfertul sau ca o saptamana.
- O rotatie a Pamantului in jurul Soarelui reprezinta un an.
Istoria instrumentelor de masurare a timpului:
Cadranul solar
Clepsidra
Ceasul cu nisip
Ceasul mecanic
Ceasul electric
Ceasul atomic
Timpul este marimea fizica ce masoara succesiunea, simultaneitatea si durata fenomenelor. Oare?
Intr-o lume in care TIMPUL este totul, insasi timpul este un concept abstract. E palpabil? NU. E vizibil, are gust, miros? NU. Dar el este omniprezent. Masura lui suntem noi, oamenii. Timpul isi lasa amprenta pe chipurile noastre, pe vietile care se nasc din noi, pe creatie, pe ce lasam in urma. Umbra timpului este istoria... O buna gestionare a timpului este un atu incontestabil in lumea grabita in care traim.
In raport cu taramul ideatic... VIS, VIATA, MOARTE, DUMNZEU, RAI, IAD, Lumea platoniciana... timpul nu exista. Insa pentru om, timpul este inceputul si sfarsitul, este acea "cantitate" de existenta, care se scurge mult prea repede...
Analizand timpul in esenta sa iti constientizezi limitele. Este ironic sa constati ca un concept inventat de om, ii puncteaza acestuia existenta drept efemera in raport cu infinitul, atemporalul pur divin.
Cu totii ne-am gandit cel putin odata cum ar fi sa putem stapani timpul, precum ne jucam cu o melodie: STOP, PAUSE, REPET, FORWARD, BACK... and PLAY. Nice thought! Being God for a while. Sa putem schimba sau preveni aspectele negative ale vietii. "Daca as putea sa dau timpul inapoi...", o sintagma-cliseu, care este regasita in conversatiile de zi cu zi, in show bizz etc.
Greu sa definesti ceva de nedefinit:). Ce se masoara si nu se poate controla? Timpul!
"Fiinţa umană, prin ea însăşi, are o capacitate limitată de sesizare a timpului. De obicei, percepem timpul când ceva irevocabil s-a produs, când s-a trecut „dincolo“ de el, când l-am „pierdut“. La o adică, „simţirea“ trecerii timpului nu ar fi prea sănătoasă. Ce-ar fi dacă am percepe permanent curgerea clipelor? Faptul de a nu percepe exact limitele temporale nu constituie câtuşi de puţin ceva negativ. Exactitatea şi precizia în materie de timp reprezintă o utopie pentru om, nu şi pentru maşinile de măsurat timpul, create de acesta (ne putem întreba cum de o entitate „imperfectă“ creează prelungiri sau entităţi tehnice atât de „perfecte“ cum ar fi ceasurile atomice!). Timpul se constituie ca o unitate dintre continuitate şi discontinuitate." Constantin Cucoş, 2005.

4 comments:

Anonymous said...

Cred ca percepem timpul ca fiind atat de misterios si de important deoarece, in nemarganirea lui, este finit pentru noi, oamenii. Fiecare are un timp al lui pe pamant, si cred ca din cauza asta (pentru ca zilele ne sunt numarate, dar nu stim cate sunt decat in ultima zi!) ne dorim toti sa stea timpul in loc, sa dam timpul inapoi etc. In general ne atrag lucrurile pe care nu le putem avea sau controla. Vrem sa profitam de ficare clipa pentru ca "cine stie ce aduce timpul"...

Carmen Boer said...

Am vazut clipul lui Noah Kalina si mi-a placut foarte mult. Am vazut transformari fizice, stari diferite, practic o mare bucata din viata acelui om. 6 ani de zile inseamna mult. Mult timp:). Timpul ne schimba atat fizic, cat si emotional. Uneori, schimbarile fizice dezvaluie ceea ce noi am devenit de-a lungul timpului, cum am evoluat si unde am ajuns. Cred ca timpul este privit de noi, oamenii, uneori ca un dusman, alteori ca un prieten. Uneori ne dorim ca timpul sa stea in loc, iar in alte situatii, momente, circumstante, ne dorim sa treaca mai repede. Nu ne place poate, ca timpul, spre deosebire de alte lucruri, nu poate fi influentat de oameni. Dar daca am putea manevra noi totul, n-ar fi totul mult prea calculat si monoton? Timpul este cel care ne dicteaza ritmul vietii si de aceea ne straduim de multe ori sa ne bucuram de fiecare clipa pe care o traim.

Anonymous said...

"Vreau sa mor tanar, cat mai tarziu sa nu regret, sa nu simt timpul cum se scurge lent. Vreau sa incerc sa ingrop incet incet, gandul ca am trecut prin viata si am fost absent". (Sunt versuri luate dintr-o melodie a lui Bitza.. Nu imi asum meritul.. :) Ideea e ca .. Oricat de multe lucruri ar vrea un om sa controleze .. cred ca in primul rand ar vrea sa controleze timpul.. Timpul are rabdare cu acele persoane care au rabdare cu el.. Ciudat nu ? Este adevarat ca trebuie sa profitam de fiecare clipa traita.. De aceea ma gandesc ca nu are rost sa pierdem timpul cu certuri.. Uneori.. o cearata de 2 minute cauzeaza o suparare de .. sa spunem zece minute... Nu este mult nu ? Dar pe de alta parte acele 10 minute nu le recuperam niciodata .. Oricat de mult am incerca..

Anonymous said...

O sa postez un offtopic dar care are un pic de legatura cu subiectul. Tocmai am vazut un film care m-a rascolit inside out : "Pianistul". Genial, extraordinar, maret si emotionant!
In timpul filmului personajul principal isi vinde ceasul pentru mancare, evident gestul e insotit de o replica pe masura : "Oricum TIMPUL nu mai are nicio IMPORTANTA". Tragem o concluzie si spunem: Timpul este o variabila... nu este strict definit... fiecare il interpreteaza altfel in functie de stari si necesitati... Noi conducem timpul... Noi facem ca o secunda sa dureze mai mult sau mai putin...