Thursday, April 12, 2007

"Frumusetea este o inselaciune muta." Theofrast

Cui nu ii place frumosul? Dar ce este el? Exista sute de nuante aici... estetic, etic, original, inovativ... Frumosul devine "frumos" cand opinia majoritara aproba (Ex. Monalisa- simbol al frumusetii artisitice) sau cand obiectul supus discutiei starneste controverse, lansand multe mesaje neinteligibile (Ex. Picasso- rebelul artei). Mintea umana percepe frumosul sau si-l creeaza, pentru a il recunoaste intr-un "cineva" sau "ceva". Haideti sa ne indreptam atentia spre latura superficiala a omului. Cat de mult conteaza pentru noi cum arata o persoana? Este o intrebare grea, pentru ca nu sunt multi aceia care apreciaza mai mult inteligenta, spiritualitatea, caldura unui om. Este usor in schimb sa spui "nu ma intereseaza cum arati, ci cum gandesti", insa multi spun asta si defapt poarta o masca, judecand aspru un om dupa aspectul fizic sau dupa tinuta. Nu stiu ce e mai grav, sa judeci un om dupa cum arata, sau sa minti, afirmand ca nu conteaza cum arata, cand defapt pentru tine e important acest aspect... Privind la rece, frumusetea este o carte de vizita, prima impresie, insa ea este efemera si, daca nu ai sclipire si in interior,... esti doar un obiect decorativ, care odata cu trecerea timpului va deveni neinteresant. Dupa cum puncta Theofrast "frumusetea este o inselaciune muta", cel mai puternic instrument de manipulare, imaginea. Cati dintre noi nu am fost pacaliti macar o data de "frumusetea" unei persoane, pentru a descoperi ulterior ca, defapt, tot ce era frumos fizic era anihilat de o morala letargica? Totodata sunt multi dintre noi care s-au jucat cu mintile, sentimentele altora, pentru ca frumusetea poate fi o tentatie si totodata o arma. Oricum ar fi ea, frumusetea umana, plictiseste la un moment dat( tot ce e nou pare frumos ), ceea ce inseamna ca ce exista in interior domina exteriorul. E usor sa te lasi fermecat de Morgane, dar la fel de usor te trezesti ca dintr-un vis urat, daca nu cauti intr-un om si sufletul, sensibilitatea, ambitia...

9 comments:

Supersonic said...

Ignore atent .. Iubesc absent .. :)

Andra said...

Frumusetea la o persoana poate tine si de "moda". De exemplu, in anii '50 idealul de frumusete erau femeile rubensiene, cu forme rotunde, standard care acum e perimat. Apoi forma "clepsidra" era cea preferata, apoi prea mult cunoscutul 90-60-90. Acum suntem in mijlocul controversei iscate de "marimea zero". Aceeasi situatie a fost si in cazul barbatilor de-a lungul timpului, care au fost catalogati drept "aratosi" sau "respingatori" in functie de cat imprumutau din trasaturile lui Marlon Brando, Sean Connery, Arnold Swartzenegger, Johnny Depp, Brad Pitt etc.
Dupa mine, frumusetea interioara este cea mai importanta, fata de cea exterioara care este discutabila si efemera. Interiorul este cel care defineste un om. Trebuie sa avem rabdarea si puterea de a decoji invelisul pentru a descoperi esenta fiecaruia.

Anonymous said...

Cine spune ca frumusetea exterioara nu conteaza este cu siguranta un om urat si nu ma refer numai la aspectul fizic. Exteriorul defineste in mare masura interiorul si viceversa, nu ai cum sa faci o diferentiere clara intre cele doua decat daca esti deosebit de superficial.Nu cred ca exista o persoana care sa fie educata,altrusita...etc si sa arate ca un boschetar.Iar faza cu "frumusetea-i trecatoare" tine mai mult de cei care o privesc si nu de cei care o detin!

Anonymous said...

Nu este cel mai important lucru a fi frumos, dar nu-i asa ca este o placere sa-l privesti pe Jude Law care este un barbat frumos? Cand il privesti ma indoiesc ca te gandesti: Hmm...s-ar putea sa fie urat in interior!
Who cares?!? Este o desfatare a ochiului uman.
Oamenii trebuie sa-si impuna sa fie frumosi, pur si simplu, in sensul ca avem nevoie in fiecare zi sa vedem un om frumos, sa aiba o prezenta de spirit "frumoasa", placuta, sa ne ramana pe retina o figura frumoasa.
Nici nu mai discutam despre cate metode sunt de a te ingriji si de a te preocupa de frumusetea ta si de pastrarea ei o cat mai lunga perioada, pentru ca stim ca frumusetea e trecatoare, din nefericire...
Insa frumusetea sau lipsa ei nu trebuie sa devina un criteriu de judecare al persoanei de langa tine; este asa cum a lasat-o Dumnezeu, accept-o sau iubeste-o pentru ceea ce este si admira-i calitatile pentru ca sigur vei gasi.
Mai mult decat o parere proprie, se spune ca uratenia nici nu exista, e vorba de sentimentul care te cuprinde la vederea vreunui chip, i se mai spune "legatura chimica".:P

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

"Frumusetea se afla in ochii privitorului". Un citat pe care il consider profund adevarat.
Fiecare om vede frumusetea in alt fel. Cert este ca modul in care privim un om pe care nu il cunoastem este profund influentat de felul in care arata. Mai mult decat atat, judecam oamenii pe baza aspectului exterior. Poate este o greseala, poate nu. Pana la urma fiecare isi stabileste propriul sistem de valori, si lucrurile pe care le considera importante.
Desi nu stiu daca e bine o sa inchei cu un banc despre un tip care isi cauta jumatatea. Mie mi-a placut si mi s-a parut realist...

" Când am avut 14 ani am vrut sa am si eu o prietenă. La 16 ani mi-am realizat dorinta. Am avut o prietenă, însa nu m-am simtit atras fizic de ea.

Student fiind, m-am împrietenit cu o femeie foarte senzuală, însă sensibilă. La cea mai mică neîntelegere izbucnea în plâns si ameninta ca se sinucide. Am înteles ca am nevoie de o femeie echilibrată, cu un carater stabil.

La 25 de ani am cunoscut o astfel de femeie. Din păcate ea era prea previzibilă si m-am plictisit repede. La 28 de ani am cunoscut o femeie foarte temperamentală. Vorbea mult si cu patos, sărea de la un subiect la altul si era cam certăreată de felul ei. Nu am reusit să tin pasul cu ea. Am înteles că am nevoie de o femeie inteligentă cu caracter puternic, care stie ce vrea si stie cum să-si realizeze dorintele. Am avut noroc si am găsit-o. Ne-am căsătorit, dar ea s-a plictisit repede de mine, a cerut divort si a plecat cu tot ce aveam.

Astăzi, la 40 de ani, caut femei frumoase cu sanii mari."

Anonymous said...

Sunt putin contrariata de articol...cu totii stim ca nu e bine sa judeci o persoana dupa aspect ca aparentele intotdeauna inseala s.a.m.d...insa sunt tare curioasa daca exista astfel de oameni care evita sa si faca o prima impresie despre cineva nou deoarece orice om gandeste ceva anume despre celalalt...un al doilea aspect pe care as vrea sa il mentionez e ca frumusetea e relativa.Mie spre exemplu mi se pare frumos ce-mi place mie..nu ce place majoritatii..si asha cred ca e la fiecare persoana (si nu vorbesc aici de gusturi sa nu se interpreteze gresit)si cred ca numai atat este de ajuns...sa-mi placa mie.Cat despre faptul ca trebuie sa fim rabdatori pentru a cunaoste frumusetea interioara si aici ar mai fi ceva de comentat...pentru ca nu toata lumea cauta o persoana cu frumusete interioara..insa mai devreme sau mai tarziu cand tii cu adevarat la persoana care iti e alaturi lucrurile astea nu mai conteaza.

Anonymous said...

de fapt totul e un joc al mintii... toutl porneste de la circuitele creierului..ultima dovada stiintifica arata ca atunci cand procesam frumusetea, lobul frontal responsabil de evaluare si judecare unei perosoane se cam dezactiveaza, ceea ce demonstreaza ca intradeva in fata unui om frumos, esti orbit, si nu mai stai sa-i vezi defectele, cum ai face in mod obisnuit.
In plus frumusetea o sa ramana mereu principalul criteriu de selectie a partenerei de catre barbat, pentru simplu fapt ca asa au fost ei programati, sa reactioneze instinctual. Frumusetea e inselatoare intr-adevar dar este si o trambulina catre obiective inalte, pentru ca iti deschide multe usi. Se merita sa incerci sa fii frumos, nu neaparat prin trasaturi fizice de exceptie ci prin acel farmec personal si acea incredere datatoare de frumusete sau cum o numesc francezii" la joie de vivre"

Anonymous said...

frumusetea este in atitudine