Sunday, August 12, 2012

Special K

O sa atac un subiect omniprezent in ultimii ani, cu care unii se mandresc si de care altii se lezeaza grav, avand tendinta de a se ascunde si de a nega orice legatura cu el, ajungand sa se ascunda intr-o panza interminabila de minciuni

Se spune ca sexul e cu mult mai interesant pe ecrane sau intre paginile unei carti. Nimic mai FALS! Viata face filmul knock out! E testata asta:). Iar oamenii care traiesc mai mult in carti decat in lumea reala, care si-au construit idealurile din maximele, destinele si lucrarile altora, isi pierd substanta sau risca sa fie eternii rebeli neintelesi, care nu apuca sa traiasca nici macar la o minima intensitate experientele care ne pandesc la colt pe fiecare dintre noi.

Se mai spune ca un “intelectual” este acela care a descoperit cel putin un lucru mai interesant decat sexul. Uhm.. Discutabil... spre NU.

Dar sa intram ceva mai explicit in subiectul acestui post zic! 
In lumea “moderna” se pare ca pentru multi nu mai e loc de relatii si de compromisuri mari, pe un astfel de fond al “fast forward”-ului, devenim mai inventivi cand e vorba de a ne satisfice nevoile si fanteziile. Vorbesc aici de relatii de apropiere de tip “friends with benefits”, in care partenerii se infrupta din cele mai "creative" placeri, fara asa zisele complicatii, care vin la pachet cu orice relatie stabila. 

Suntem asaltati zi de zi de compromisuri, de cand ne trezim si pana in creierii noptii. Orice interactiune sociala forteaza pe noi o forma de compromis. Un prieten "special" poate fi pentru multi o solutie accesibila si reconfortanta.

Dar care sunt regulile jocului? Simplu regula 1: nu exista reguli! Poate doar este indicat sa nu investesti sentimente, pentru ca aceasta este calea cea mai simpla de a transforma o joaca incitanta intr-un carusel dramatic, care duce la dureri de cap, scene de teatru sau, in unele situatii, la decaderi sociale sau defaimari publice.

Care e profilul candidatului ideal pentru astfel de activitati ludice si, uneori, vulgare? Hmm.. Sa facem un exercitiu de imaginatie:
  • Sa existe chimie sau, mai bine zis, sa fie o persoana atractiva. Aici putem vorbi si de atractia mentala si de cea fizica, sau de amandoua, cand e BINGO! Jackpot! Etc.
  • Sa fie o persoana disponibila aka nu intr-o relatie. Aici, observ in jurul meu, ca exista abateri, pentru ca fructul oprit este intotdeauna mai gustos.
  • Sa nu se implice emotional, altfel spus sa nu se ataseze suficient cat sa ajunga la alunecari in gelozie sau dorinte “interzise” de tip relatie serioasa.
  • Sa aiba datele unui “prieten”. Altfel spus sa ofere si o relatie platonica confortabila, in care sa existe si conversatii savuroase, fara impedimente majore precum orgoliul.
  • Sa nu difere semnificativ ca statut social. Un pic dura abordarea, insa este rupta din contexte reale.
  • Sa fie o persoana dezinhibata, jucausa si cu imaginatie cand e vorba de sexualitate. Limitele si complexele cam strica jocul aici.
  • Sa se adapteze usor la dorintele si formele de exprimare sexuala ale celuilalt. Un exemplu aici este “role play”-ul, care face lucrurile interesante, insa conditia de baza aici este ca ambii parteneri sa fie din aceeasi poveste. Pentru ca daca fortezi lucrurile, se frange tot.
  • Sa fie o persoana din cercuri familiare, de ceva timp. Aici vorbim de "one night stand" versus "friends with benefits". 
Cam scurt “job description”-ul :). Pare foarte simplu si tentant, nu-i asa?

Acum hai sa vedem consecintele unui astfel de stil de viata "salbatic". Sa incepem cu punctele CONTRA:
  • Unul ar fi faptul ca stand intr-un astfel de loc caldut si simplist, ne salbaticim si noi, iar, in timp, devine greu, daca nu imposibil sa construim o relatie echilibrata, atunci cand simtim ca e timpul si persoana potrivite. Altfel spus devenim dependenti de forme fara fond.
  • Altul ar fi ca putem ajunge sa simtim mai mult pentru partener decat simte el si sa cadem in tristete si framantare, cand incercam sa il cucerim. E greu de dus si asumat gandul “ma vrea doar pentru sex”. Nu multi pot razbi si ajung sa sape santuri adanci in increderea de sine, dupa astfel de experiente.
  • Daca prietenia cu beneficii se desfasoara in contexte ceva mai complicate (partenerul este intr-o relatie; are si alti parteneri "speciali", este intrudit cu un prieten apropiat - ex. fiul/fiica unui camarad;  este persoana publica etc.), orice fisura in “angajament” poate naste monstri, care au impact direct in viata sociala si profesionala.
  • Mai exista si situatii de incompatibilitate, cand partenerii constientizeaza diferentele, insa se incapataneaza sa pastreze compania in speranta ca lucrurile vor evolua bine si ajung la situatii conflictuale explozive. Aici vorbim de pasiune versus ratiune, si invers.
  • O alta consecinta des intalnita este pierderea unei prietenii. Cand partenerii au fost prieteni foarte buni, au riscat un nou pas, n-a mers, iar prietenia s-a dus pe apa sambetei. O astfel de situatie te face sa te gandesti ca nu a meritat. Pentru ca daca pui in balanta sexul cu prietenia, sexul va iesi mereu in plan secund.
  • Si, sa nu uitam the fun in the game burns out, unul din parteneri se poate plictisi si va ajunge sa migreze in tari mai calde.
Mergem mai departe. THE BENEFITS. Punctual.


  • Placere pura.
  • Uneori mister.
  • Adrenalina, aventura.
  • Factor antistres.
  • Libertate, in sensul cel mai simplu.
  • Confort.
  • Diversitate.
  • Experienta in “tainele” sexualitatii.
  • Mai multa incredere de sine.
Well, ambele liste sunt mai mult decat interesante si parca seamana a ceva cunoscut in linii mari, daca ne uitam cu atentie. Ce sa fie, ce sa fie?:)
Seamana a relatie, insa la un nivel care tine mai mult de instinctul primar, animalic, acela de a nu fi singur si de a statisface unele porniri care zac in natura umana, cea hedonista.

E cert ca o relatie, chiar si bazata pe nevoie si dorinte ascunse, nu poate exista total in afara compromisului, oricat am fugi noi de el, ne va pandi mereu, pentru ca a iti cauta corespondentul perfect reprezinta cea mai grava forma de naivitate.

E bine, e rau ca oamenii se “consoleaza” in astfel de aranjamente? Inseamna oare ca ne-am schimbat ca valori si dorinte? E vorba de o metamorfoza a interactiunii umane sau pur si simplu oamenii au obosit sa mai incerce sa investeasca in Celalalt?
Sunt episoade scurte spre mediu, statistic vorbind. O relatie ce are la baza sexul ocazional sau periodic nu dureaza. Mai devreme sau mai tarziu unul din parteneri va dori altceva. Insa asta nu va opri pe nimeni sa experimenteze. Ne place sa exploram, ne curge prin vene curiozitatea de a incerca si altceva, iar pasiunea… pasiunea poate deveni combustibil pentru experiente memorabile. Prea multe prejudecati te omoara. Cu cat ne infranam mai mult, cu atat vom avea mai multe regrete si piese lipse din puzzle. Fiecare experienta are infinte roluri, mai ales acela ca invatam mai multe despre noi insine.

Go play, but be safe and wise;).
"Haideti ca sa haidem" cum ar spune un "strain cunoscut"!

2 comments:

Antyrus said...

Da, un subiect la moda, controversat, deseori evitat sau considerat taboo, desi din ce in ce mai rar...Oamenii s-au saturat de conveniente, de reguli si de lucruri impuse.Vor sa vada mai mult, sa experimenteze mai mult.Suntem asaltati continuu de reclame cu tente sexuale, de filme si emisiuni mai mult sau mai putin provocatoare, de parca singurul mod in care s-ar mai putea face audienta sau s-ar mai putea vinde un produs este bazat doar pe sex. Devine sexul stapanul nostru? Ajunge el sa detina controlul asupra a tot ce e in jur? Revenim la statutul de animale dominate de instinct?
Daca e bine sau rau, asta depinde de fiecare individ. Nu se poate afirma ca e bine sa renuntam la relatii stabile, la acele relatii "serioase" cum erau candva....Dragostea are rolul ei, chiar daca uneori simtim nevoia de evadare in sex pur si simplu. Putem sa ne jucam, putem sa incercam senzatii noi, dar vine un moment cand fiecare simte nevoia de Celalalt, un moment cand sexul nu mai este destul si nici la fel de incitant, cand apare nevoia de stabilitate si de siguranta. Desigur, cat suntem tineri avem impresia ca sexul este tot ce poate fi mai bun si mai placut( alaturi de bani, evident). Insa cand ne maturizam avem nevoie de altceva, de acel "sanctuar" propriu langa o persoana speciala cu adevarat si nu doar "disponibila"...

Supărgărl said...

Chiar vorbeam cu cineva care isi exprima ingrijorarea (Unde se va ajunge in ritmul asta?) unui viitor superficial axat pe o comoditate surda in care nevoie isi gaseseste solutii fara sa lupte pentru ele.

Cum spuneai si tu, Antyrus, nu exista reguli, bine sau rau aici, exista doar liberul arbitru. Unii pot alege sa treaca prin viata precum o cochilie goala de melc. Altii incearca si aceasta fata a lucrurilor pentru a ajunge sa aprecieze "sanctuarul in doi", si tot asa.