Friday, April 13, 2007

Cum ar arata lumea fara muzica

Sa ne imaginam pentru o clipa povestea unei lumi, in care sunetul este doar un canal de comunicare a necesitatilor... O lume cu gust, miros, atingere, sentiment, arta... insa o lume "tacuta", care-si "sopteste" existenta. Muzica este o explozie a simturilor, in care povestea omului este redata la intensitate maxima. Suntem dependenti de jocul sunetelor. Cuvantul suna cu totul altfel pus pe muzica, mesajul devine complet. Acest "drog melodic" amplifica toate trairile umane (dragoste, ura, dezamagire, reusita, ambitie, curaj etc.). Din pacate asistam pasivi la indepartarea muzicii adevarate. "Muzica! Nu zgomot!" Recunoasteti sloganul... De ceva vreme, "muzica" a devenit un simplu pretext de etalare a averilor, a prostitutiei de lux, a "calitatilor" vedetelor fabricate peste noapte, a violentei verbale si comportamentale.... lista nu se opreste aici. Desigur ca muzica veritabila exista si inca se reinnoieste, dar trebuie cautata in mormanul de "deseuri fonice" al lumii contemporane sau, de cele mai multe ori, undeva in trecut, acolo gasim creatii muzicale nemurioare. Acestea nu vor fi vreodata detronate, este imposibil. Astazi sunt inaintati publicului larg multi "mutanti muzicali", care transmit mesaje ieftine, ce indobitocesc masele cu viteza luminii. Valoarea in muzica si-a ratacit criteriile de selectie in buzunarul adanc al show-biz-ului... Trist. Revenind la ideea surprinsa in titlu, viata fara muzica e mult, mult mai saraca. Muzica e refugiu, refulare, mangaiere, ea ne apropie, ne aminteste constant cum este sa simti, sa fii tu, dezbracat de conventii si prejudecati.

5 comments:

Supersonic said...

O lume fara muzica .. ar fi o lume inexpresiva .. probabil ..

Anonymous said...

Imaginatia ne poate arunca departe. Atat de departe incat sa te gandesti si sa-ti imaginezi o lume fara muzica. La prima vedere ti se pare mai urata. De multe ori muzica ma relaxeaza, pt cateva minute te poti deconecta de la probleme. In muzica multi se regasesc si isi dau seama ca nu mai sunt singuri.
Pe de o alta parte daca nu ar fi fost inventata muzica, ceea ce pare imposibil, nu ar mai exista nici acele pasari melodioase, nici sunetul unui pahar nici sunetul unei atingeri, nici sunetul vantului, nici cum curge apa. Muzica nu e numai ceva facut de om, e ceva ce ne inconjoara zi de zi. Persoane care au facut muzica adevarata au fost speciali si inca nu s-au uitat, datorita inspirarii din natura.
Personal o lume fara muzica ar fi fost o lume uitata de mult.

Carmen Boer said...

Muzica, suntele scoase de orice obiect ni se par uneori banale, comune, doar pentru ca le avem. De multe ori am incercat sa-mi dau seama cum este lumea pentru cei fara auz...In astfel de momente apreciezi mai mult bucuria pe care ti-o poate da o melodie, vocea mamei sau sunetul ploii...Fara muzica, lumea mea cel putin, ar fi mult mai saraca, o lume care nu s-ar putea exprima indeajuns de mult...o lume incompleta.

Anonymous said...

eu cred, mai degraba, ca muzica este o succesiune de ritmuri, o intercalare, un refuz al staticului, o pulsatie. Ce determina aceasta pulsatie poate avea nenumarate infatisari: freamatul unui rau (sa-mi scuzi lirismul textului, dar si asta e un puls), un vas spart, un sunet de pistol si, chiar si acestea sunt determinate la randul lor de alte motivatii si alte ritmuri intrinseci care nu ne sunt noua accesibile. si, cine are acces la aceste izvoare, e geniu.
muzica nu e doar sunet, si asta mi se pare important de aflat. ce este muzica? poate ca ar trebui sa iesim din cercul nostru stramt si sa ne intrebam: oare, ce era muzica pentru Beethoven dupa ce devenise surd si, totusi, el compunea masiv simfonii una dupa alta....asta e un exemplu. si mai sunt si altele
ati imagina o lume fara muzica e ca si cum ai vorbi vorbe, ati epuiza imaginatia cuprobleme care nu exista.

Supărgărl said...

Imaginatia isi gaseste mereu surse inepuizabile. Daca nu intrai in acest "cerc stramt" poate ca nu iti rupeai un minut din timpul tau pentru a te intoarce in timp la valoarea lui Beethoven... Nu cred ca erai mai castigat daca nu iti "epuizai imaginatia" cu false probleme. Oricum interesante ideile tale, D-le Anonim No.2.