Tuesday, February 26, 2008

Evadare in Viena

Anul acesta de ziua mea am vrut sa imi fac un altfel de cadou, o mini-vacanta in Viena, un oras cu miros cultural, cu gust istoric si imagini ce-ti incanta ochii, o reala desfatare a simturilor si a gandurilor.
Zis si facut, asa ca pe 7 februarie m-am suit frumos in avion si am zburat catre meleagurile vieneze la care visam, taram care nu mi-a dezamagit exigentele, ba din contra le-a depasit in unele privinte. O sa incerc sa ma rezum la cateva aspecte care mi-au ramas perfect intiparite in minte:
Hoteluri- calificativ FOARTE BINE. M-am cazat la hotelul Hilton Danube, ce se mandreste ca are in dotare cele mai mari camere din Viena si... pe buna dreptate! O camera standard are pe putin 40 metri patrati, 2 paturi kingsize, un birou in stil englezesc si spatiu de cafea, respectiv 2 fotolii si o masuta luminate de niste ferestre uriase.

Mancarea si serviciile au fost excelente, insa semnalizarea hotelului era defecta, ceea ce este inadmisbil la nivelul pe care il pretinde acest lant hotelier!! Paris... ia notite!:) Insa se compenseaza prin vederea mirifica catre Dunare, pe care o poti savura la micul dejun sau chiar din camera, daca soliciti camere cu view. Amplasarea e geniala!
Oameni- calificativ INEDIT... Viena e populata de multe popoare negermanice, asiatici, afro, romani muuulti, etc. Oamenii sunt total dezinhibati, haine excentrice, pierceing-uri peste tot, tatuaje, coafuri stridente etc. Ca si comportament sunt extrem de politicosi si tacuti. Tinerii sunt wild rau, am surprins la metrou un sarut pasional intre doua pustoaice de 14 ani, care nu aveau o treaba... pentru ca nu exista munti de prejudecata la ei. In rest sunt la fel de frenetici ca n alte natii... baute, batai stradale etc. Cei de varsta a treia sunt foarte activi, fac jogging mult, se plimba, ii vezi peste tot plini de energie si zambet. Peste tot pe unde merg in afara tarii, trag aceeasi concluzie, aceea ca poporul roman in viata de zi cu zi este depresiv, ca nu radem, nu gesticulam, nu ne atingem... suntem pe jumatate morti... Ca si fapt mai inedit am surprins un ALTFEL de protest ecologic in mijlocul Cartierului Muzeelor, unde un tanar locuia intr-un spatiu mai mult decat interesant...
Infrastructura mijloacelor de transport- calificativ EXCELENT:
CAT-ul= un tren care circula teran si subteran, o cursa speciala ce face legatura dintre centru si aeroport, rapid, eficient si modern.
Metroul= o panza de paianjen strategica, ce ajunge in toate punctele importante ale orasului cu mare usurinta. Fiecare magistrala este pe culori, astfel incat este destul de greu sa te ratacesti. In absolut toate metrourile exista lifturi, marcaje pentru orbi si spatii amenajate in vehicul si in afara acestuia pentru oamenii cu probleme locomotorii si pentru caruturi de copii.
Interesant ca in orice mijloc de transport oamenii sunt insotiti de animale de companie, cainii sunt omniprezenti... metrou, tramvai etc.
Drumuri, strazi- calificativ EXCELENT. Circulatia este calma, parcarea este aerisita, iar pietonii si soferii se respecta reciproc. Am avut placuta surpriza de a constata ca dupa o zi intreaga de batut orasul in lung si-n lat, de la periferie la centru si invers, talpile incaltarilor mele erau curate ca-n palma. Nu exista praf, nu exista noroi, nu exista maldare de gunoaie, munti de mucuri de tigara, desi se fumeaza pe strazi.
Capodopera culturala: arta este la ea acasa in toate formele ei aici... pictura, sculptura, teatru, opera, recitaluri muzicale, arta stradala, curente si miscari culturale din toate timpurile. Trebuie doar sa ai timp si poti vedea opere de arta, ce te fac sa iti constientizezi micimea. Daca esti neinspirat, in schimb, vei pasi in Muzeul de Arta Moderna.... unde vei fi intampinat de imagini sado-maso, porno.... o arta ce se pretinde a fi NOUA arta... Cred ca am avut eu ghinion si am prins o expozitie grotesca.... pentru ca, in general, eu ador abstractul, inovatia si tot ce am vazut aici mi-a intors stomacul pe dos. Dezgustator...No comment!
Socializare- calificativ PENSIONARI pe langa noi. Dupa ora 18:30 cu greu mai gasesti vreun magazin deschis, iar cluburile si restaurantele se inchid foarte devreme. Duminica aproape totul este inchis, pana si muzeele au program scurt. Asa ca daca esti pasare de noapte, te vei bucura in Viena doar de plimbari nocturne printre cladiri impresionante.
Arhitectura- calificativ EXCELENT
Trebuie sa vizitati neaparat!

Palatul Imperial Hofburg, Innerer Burghof 1, Kaisertor, A -1010 Vienna
Palatul Belvedere, Prinz-Eugenstrasse 27, A-1030 Vienna
Palatul Schonbrunn, Schonbrunner Schloss-Strasse 13, A -1130 Vienna
Apartamentul lui Freud, Berggasse 19, A-1090 Vienna
Museum Kunsthistorisches, Maria Theresien-Platz 1, A -1010 Vienna
Biblioteca Nationala a Austriei, Josefplatz 1, A -1015 Vienna
Catedrala Sf. Stefan, Stephansplatz 3 - 4, A -1010 Vienna
Schauraume in der Hofburg , Innerer Burghof 1, Kaisertor, A -1010 Vienna
Opera de Stat, Opernring 2, Vienna
Turnul de Televiziune

Eu am vazut prea putin pentru ca nu am fost inarmata cu un bun time management, insa am vazut o buna parte, suficient pentru a imi dori sa revin cat de curand.
Viena nu este doar unul dintre cele mai frumoase orase europene, dar si una dintre capitalele in care stilurile arhitectonice din diverse epoci se imbina intr-un tot armonios. Aspectul de astazi al Vienei, unitar prin gratia si detaliul constructiilor, eclectic prin multitudinea de influente si idei, isi are originile in secolele XVIII - XIX. Aceasta capodopera urbana este remarcabila pentru imbinarea dintre cladirile vechi, clasice si cele moderne, in ton cu cele mai noi tendinte, fara ca acest amestec sa fie vreun moment strident sau deranjant. Fiecare tonalitate isi gaseste locul potrivit intr-un mozaic arhitectural parca desprins dintr-o schita imaginata de un arhitect vizionar...
Shopping- calificativ EXCELENT cu plus:). Viena se numara printre capitalele-trensetter in fashion din Europa, drept pentru care in centru gasesti cu usurinta toate casele mari de moda, brandurile de success etc. Iar pe Mariahilfestraβe intrii instant in cod rosu daca esti shopping maniacJ.... zeci de magazine te imbie sa investesti timp, bani si energie aici. Eu am mers un pic mai departe, am ajuns in Parndorf, un satuc frumos renumit pentru magazinele de tip OutLet, situat la 50 km de Viena. Peste 37 000 metri patrati, 150 de magazine, 600 de branduri arhicunoscute, discounturi de la 30 la 70 %.... Welcome to the guilt free shopping world!
Atmosfera- calificativ EXCELENT. M-am simtit mai libera, mai bogata spiritual, mai acasa decat mi-as fi inchipuit. Voi reveni cat de curand aici, am luat o parte din Viena cu mine si v-am expus si voua aici un crampei de emotie. De ajuns pentru acum, urmatoarea destinatie este Paris:)... abia astept sa insir impresii si despre acest minunat oras. In incheiere va invit sa ascultati sunetul Vienei:). Enjoy!


3 comments:

Anonymous said...

Ah! Viena... Ce frumos a fost! Ma bucur enorm ca ai ajuns acolo. Poate ajungem odata impreuna. :)

Foarte misto descrierea (si foarte adevarata), pozele, muzica. Chiar m-ai introdus in atmosfera...

Abia astept postul despre Paris :D

Anonymous said...

Vienna... ahh city of my dream!

As vrea totusi sa iti continui postul nu neaparat sa iti raspund!
Paris si ce inseamna el?! Un oras enigmatic si plin de contradictii! Vei gasi la un loc cultura de cea mai inalta clasa dar si mizerie! Oameni eleganti si cersetori la acelasi semafor! Cladiri impresionante si ruine pe aceasi strada! Si totusi acest oras ramane impresionant! Sa nu incerci sa compari Parisul cu Viena... sunt oarecum distincte si nu neaparat prin arhitectura(totusi sunt orasele care au condus elita Europei sute de ani) ci prin oamenii care traiesc acolo! Si asta conteaza mult! Sunt latini ca si noi! Un singur lucru ramane extraordinar in cazul Parisului... Senna si cheiul ei! Plimbarile nocturne pe malul apei invaluit de celebrele deja lumini ale turnului! Podurile grandioase si luminate feeric!
Anyway nu as putea sa clasific cele doua orase si sa zic ca Viena e mai clasy decat Paris sau invers, pana la urma urmei si Bucurestiul nostru drag are farmecul lui! Dar in schimb pot aduga un plus pt Viena, cum am spus si mai devreme, din cauza oamenilor! Sunt altfel, pot chiar sa zic un pic mai civilizati!
Recomand Eiffel vazut seara... e magnific, o cafea la etajul unu superb! Neparat sa stai pe langa turn pana la ora xx:00 incepe tot sa sclipeasca! Louvre tres magnifique! O zi nu iti ajunge sa il vizitezi! Mona Lisa e acolo te asteapta! Venus cea fara maini la fel de frumoasa! Domul Invalizilor... Mormantul marelui Napoleon! Nu stiu daca o sa ai timp dar iti recomand neaparat de vazut Versailles si nu palatul ci cat gradinile din jurul lui, eventual o plimbare cu bicicleta( stiu ca nu prea iti place dar try it, merita) Hmmm... poate mi-a scapat ceva dar oricum pt 3 zile e mai mult decat suficient! Ahhh era sa uit : French Backery! Boulangerie( sper ca am scris corect) mmmm... si acum imi aduc aminte de crenwurst-ul ala in foietaj! ciocolata calda un deliciu! cafea fierbinte la o cafeana pe Champs Elisee! Ahhh... Paris! Bon Voyage mon cherie! Si sa ne aduci amintiri de calitate!

Andra said...

Sunt de acord cu anonimul: nu poti sa compari Parisul cu Viena. Fiecare oras are farmecul lui si cred ca depinde de "chimia" pe care o vei simti tu. Mie mi-au placut foarte mult amandoua, judecand dupa arhitectura, drumuri, transport, cafenele, restaurante, oameni etc.

Dar de Paris m-am indragostit din prima secunda. E vorba de ce simti cand esti acolo.. Nu se poate exprima in cuvinte...
E vorba de acel "joie de vivre" care te patrunde pana in ultima molecula...
E vorba de hrana pentru suflet...
Fiecare pas facut pe strada, fiecare cladire admirata, fiecare tablou sau statuie din Luvru, fiecare detaliu din Arcul de Triumf, fiecare luminita din Tour Eiffel... toate mi-au starnit sentimente atat de minunate si de puternice, m-am incarcat cu bucurie si am TRAIT intens fiecare clipa.

Am decis: Paris is the city of my dreams!
I hope you'll find yours, too...