Ingrediente (in ordinea asta:)): chemistry, intriga, limbaj comun, meta-dialog, curaj, daruire, incredere, scantei, sentimentul de liniste si siguranta, vulnerabilitate, conflict, elementul-surpriza, implinire=> that's it! u're inlove. Nu-i usor nu-i asa? Vorba pancartei de mai sus: este infinit mai usor sa urasti, decat sa iubesti. Ce preferi, sa dai cu masina peste temerile tale sau sa mergi gol-pusca pe autostrada? Cam asa stau lucrurile... it really takes guts. Be carefull what you wish for...
Thursday, June 26, 2008
To love or not to love...
Ingrediente (in ordinea asta:)): chemistry, intriga, limbaj comun, meta-dialog, curaj, daruire, incredere, scantei, sentimentul de liniste si siguranta, vulnerabilitate, conflict, elementul-surpriza, implinire=> that's it! u're inlove. Nu-i usor nu-i asa? Vorba pancartei de mai sus: este infinit mai usor sa urasti, decat sa iubesti. Ce preferi, sa dai cu masina peste temerile tale sau sa mergi gol-pusca pe autostrada? Cam asa stau lucrurile... it really takes guts. Be carefull what you wish for...
Tuesday, June 24, 2008
Tuesday, June 17, 2008
Never gonna be who they want me to be
You can't give me a reason to care...
...about a broken reality
I am what I am...
... and you can never forget even if you try.
Beginnings of the end... less
Mai cu elan, mai naivi, mai cu ratiunea umbrita... dam startul Marelui Nou, fie ca este vorba de sentimente, oameni, activitati, idei... Ideea de inceput cucereste instant pe oricine, indiferent cat de conservatori am fi. Este vorba de psihologia "a new challenge, a new mistery, a new life, a new me"... We all all love to test our inner selves in new situations.
Take a moment...
and START living
(re-inventing) a new reality!
Wake up, open your eyes
and see... it's a new day
Sunday, June 8, 2008
Forever is too limited to describe...
Simt cum bucuria imi inunda intreaga fiinta la gandul ca ai reusit sa te eliberezi, ca poti zambi din nou, ca viata ta reincepe. Ca s-a terminat jocul epuizant de masti, ca nu mai trebuie sa imbrac o haina de gheata, desi mi se rupea sufletul sa o fac... spre "binele" tau, pentru care speram sa ma urasti, sa uiti, sa start over. Well that's gone now... it's the first day of the rest of your life:). I'm here for you without hesitation, regrets or expectations. Things will always be connected beyond this tired world...
Tuesday, June 3, 2008
A paradise that broke to hell...
Yeah well the 6 year story with the pretty house, the 7th heaven family is kinda' over for a long time. The white picket fence turned grey... After all the fireworks that exploded in my face, acum exista regrete? NO COMMENT! Dupa ce am inotat in noroi aruncat din toate partile?... Am intors spatele, nu am ales sa fiu ofensiva... tacerea e cea mai buna arma uneori... Nu ma ma chinui sa ii inteleg cuvintele de azi... pentru ca, that life is gone si cu timpul voi invata sa nu imi mai pese. Si cu toate astea i-am raspuns la mesaj "Gand la gand... Numai bine".
What happens when you get sick of yourself?
Se spune ca unui om frumos trebuie sa i se reaminteasca faptul ca este frumos de "n" ori/zi, altfel cade in depresie. Dar unui om urat, de cate ori trebuie sa i se spuna ca e urat, ca sa se obisnuiasca cu ideea??! FALSE PROBLEME! Iar cu prostia si intelepciunea cum mai ramane?!
In incercarea de a gasi o solutie, daca exista, pentru aceasta "boala", va invit sa descoperiti ceva pareri care mi s-au parut mai avizate, studii....surse, evolutie... Sper sa va fie de folos. Eu ma opresc aici...
Ce sunt complexele?
Tendinte inconstiente care guverneaza atitudinile, comportamentele, visurile oamenilor. Psihanalistii clarifica cel mai bine notiunea de complex, considerandu-l drept o combinatie de trasaturi personale, de dorinte, emotii, sentimente, de atitudini afective contradictorii, intotdeauna inconstiente, care face parte integranta din personalitate.
Cand se formeaza?
Majoritatea psihologilor sustin ca acestea se cristalizeaza in primii ani de viata si nu inseamna boala, ci fac parte din viata noastra de la primul contact cu parintii nostri. E adevarat ca exista cazuri in care ele nu se rezolva de la sine, normal si, atunci, pot determina tulburari caracteriale nu doar la copil, ele se prelungesc in mecanismul nervos ale adultului. Orice eveniment semnificativ din viata copilului este susceptibil de declansarea formarii unui complex. Ex: aparitia celui de-al doilea bebelus in familie creeaza un uragan in viata copilului, care se simtea pana atunci cel mai important, devine gelos, agresiv, frustrat. Animat de sentimente contradictorii – dragoste si ura – de dorinta de reconciliere si de agresiune, el este angoasat, insa ceea ce “se vede” sunt manifestari comportamentale: refuza sa mearga gradinita, nu mai mananca cu lingurita, reincepe sa se exprime ca un bebe. Deci, traind, resimtind acest eveniment (nasterea fratelui/sorei) ca o experienta dureroasa, traumatizanta si poate duce la conturarea complexului de intruziune.
Care sunt efectele complexului?
Odata format, complexul se fixeaza in mintea, sufletului omului si in orice situatie asemanatoare se reactiveaza reactiile distructive, chiar daca parea ca s-a stins in intregime. Ex: poate fi sensibil la nedreptate, revoltat, autoritar sau docil, egoist sau altruist, directia fiind ghidata de temperament sau educatie.
Atitudinile caracteriale se formeaza in functie de situatia frustranta in personalitate, infiltrandu-se motivatia si conduitele complexuale, deci de la acel eveniment ajungem, dupa ani si ani, la reactii exagerate fata de ceilalti oameni resimtiti ca “rivali”.
Cum il pot identifica?
Intalnirea dintre oameni este un adevarat “camp de lupta” pentru a-l domina, supune pe celalalt, pentru “a cuceri teritoriile pierdute” cu multi ani in urma. Elementul esential este acela ca nici nu ne dam seama cand, cum si de ce am intrat in jocul puterii, fiind guvernati de pulsiunile noastre inconstiente. Invingatorul este de obicei cel puternic, cel echilibrat, cel care nu s-a “intalnit” cu evenimente traumatizante sau nu s-a simtit frustrat, angoasat, devalorizat, dar sunt si situatii in care agresivitatea sperie, inhiba si ingenuncheaza adversarul. Satisfacut de marea victorie, dar speriat de reactiile emotionale puternice, se trezeste intre doua extreme ale structurii complexuale aflate in conflict. Dorinta puternica de a face un lucru amestecata cu frica de acelasi “obiect”, reactia defensiva si paralizanta in anumite situatii sunt tot atatea semne ale prezentei unui complex.
Faptul ca nu ne putem explica, argumenta logic ceea ce facem la un anumit moment dat, este un alt indicator al complexului.
- Indicatorii unui complex:
- cand ne reprimam anumite emotii si astfel ele sunt mai putin resimtite
- cand avem un puternic semntiment de inadecvare (nu sunt prezent, apartin unei situatii)
- cand ne simtim coplesiti de un impuls de nestavilit- cand nu acceptam incurajarile altora
- cand vorbim sau actionam in graba
- cand autocritica este la cote inalte, dar si criticam excesiv alte persoane
- cand suntem extrem de refractari la alte puncte de vedere
Pot fi tratate?
Suntem egali in fata complexelor, dar un soc emotional poate aduce un anumit complex in constiinta si, cu mult noroc, aceasta sa le modifice. Complexele nu sunt intotdeauna negative, nu ne distrug viata, atunci cand le identificam si acceptam, nu ne mai pot perturba si dezorganiza. Insa, reactia noastra in fata identificarii unui complex este de a-l ascunde si de a scapa de el, dar, daca vrem sa ne cunoastem mai bine, sa fim o “fiinta completa” trebuie sa descoperim scopul acelui complex chiar daca acest travaliu este intortochiat si duce la suferinta. Intrezarim la final: sensul vietii noastre si o constientizare partiala a complexului, astfel incat sa depasim suferinta, durerea ce a stat la baza formarii lui.
Complexele ne definesc ca persoana, fac parte din identitatea noastra si in special din vulnerabilitatea noastra, fara de care nu am fi fiinte umane.
- Cum sa integrezi un complex pentru a nu te mai perturba:
- sa-ti analizezi gandurile si emotiile pana cand ele reusesc sa aduca alte si alte ganduri, emotii.
- sa te intrebi in mod repetat: “Despre ce este vorba?, Ce legatura are aceasta cu mine?”
- sa “vezi” imaginile din mintea ta si sa te intrebi daca ele descriu cel mai bine starea ta emotionala
Imagineaza-ti cum ar fi sa dispara aceste trairi…”Cum ar fi viata ta, ai pierdut sau ai castigat ceva?”