Wednesday, February 27, 2008

Copil versus Adult

Stand de vorba cu o buna prietena ne-am impiedicat impreuna de un subiect potrivit pentru blogul meu despre cuplul aparent dihotomic copilarie-maturitate. Oare cum e mai bine sa fii un copil lipsit de griji sau sa fii un adult responsabil de deciziile si actele sale?
Greu de judecat... greu de asezat in cuvinte. Oare cum am fi daca am lasa copilul din noi sa moara? Cum, cand ochii de copil vad binele din oameni si din lume, cand orizontul nu cunoaste limite prin prisma lor? Copilaria inseamna imaginatie, daruire, ludic, magie, inocenta... Suntem oare complet pregatiti vreodata sa aruncam toate astea intr-un colt prafuit al amintirii? Inchide ochii, deschide portile timpului si spune-mi ce vezi?... Acum deschide-i si descrie-mi ce ai... Dar nu... societatea condamna "copilarismele"... revino-ti, fa un dus rece si revino in hora sutelor de masti obosite...
Iata harta unei societati de consum privind reminescentele copilariei din adult:
Copil= naiv; Naiv=ratat; Ratat=paria
Copil=vis; Visator=aerian; Aerian=rebel
Copil=inocent; Inocent=sincer; Sincer= defect "metafizic"
Copil=simbolul pacii... aici nu pot aduce nimic negativ
Copil= dependent; Dependent=slab; Slab= inapt
Copil=liber; Liber=nonconformist; Nonconformist= neserios
Copil= iubire neconditionata; Iubire neconditionata= viitoare victima
Dar cum am putea descrie maturitatea, dincolo de definitiile sociologice? Vocile MULTIMII dicteaza la unison responsabilitate... dar dincolo de asta?
Adult= incatusat de conventii; Incatusat= prizonier al unei societati a carei celule organice tu o formezi!
Adult= interes; Interes= motor al actiunii umane ce genereaza falsitatea, incalcarea principiilor, perversiunea, proces de vanzare-cumparare de identitati prefabricate
Adult= independent; Independent= capabil de a trai "fericit" si singur
Adult= dreptul la decizii (de la alcool, drog, sex, forme legale etc.); Decizii= dreptul la LIMITE!
Adult= RAZBOI...
Adult= iubire; Iubire= o noua viata; O noua viata= implinire a visurilor din copilarie/ o mostenire spirituala/ DIVORT= o noua viata zbuciumata.... and so on...
Sincer... si o spun cu groaza... cred ca o mare parte a copilariei se stinge odata cu unul dintre parintii nostri. Dar nu voi intra in acest subiect, pentru ca insasi gandul ma copleseste... Adultul da viata, fara acest dar el nu ar reprezenta nimic. Adultul fara copil, copilul fara adult... utopie...
Esti matur cand poti intr-adevar sa ocrotesti si sa ingrijesti un alt suflet, fie ca este vorba de propriul copil sau de parintii tai, care odata cu timpul se intorc la copilarie... la acea dependenta "umilitoare" de propriul copil, dupa cum o numesc cele mai josnice prejudecati...
Dragul meu viitor copil...
Nimeni n-o sa iti "explice" ce e dragostea... Asta singur intr-o zi de vara o vei afla...
Binele si rau-n juru' tau se vor juca... Lumea asta moarta va-ncerca sa-ti fure dragostea...
Si atunci... sa nu uiti de... inima ta...

Da... un singur lucru leaga aceste doua concepte... dragostea... eterna sursa de pace, razboi si creatie... Adultul... copilul se topesc in dansul sacadat al iubirii...
Nu exista sentiment mai intens de libertate decat cel dat de joc, joaca de-a viata, de-a mama si de-a tata... fara prejudecati, fara riscuri, fara teama.... fara masti.
Joaca de-a zborul... Cand toti avem puteri supranaturale, cand singurele limite sunt ale propriei imaginatii...
De ce oare atunci cand suntem mici visam sa fim mari... iar cand suntem "mari"... visam cu nostalgie la copilarie? Va amintiti cum afirmam cu ardoare: Cand voi fi mare ma voi face... X. In cazul meu era un fel de top: 1. scriitor, 2. pictor, 3. medic veterinar, 4. avocat; pentru ca apoi viata sa imi arate ca are alte planuri pentru mine:) care nu sunt foarte departe de idealurile copilariei.
Printi, printese, zane, monstrii, cai inaripati, magie... lumea in care binele triumfa intotdeauna... Now let's get back to reality... and let that world cave in... Listen to the lirics of this great song... and see yourself...

Tuesday, February 26, 2008

Evadare in Viena

Anul acesta de ziua mea am vrut sa imi fac un altfel de cadou, o mini-vacanta in Viena, un oras cu miros cultural, cu gust istoric si imagini ce-ti incanta ochii, o reala desfatare a simturilor si a gandurilor.
Zis si facut, asa ca pe 7 februarie m-am suit frumos in avion si am zburat catre meleagurile vieneze la care visam, taram care nu mi-a dezamagit exigentele, ba din contra le-a depasit in unele privinte. O sa incerc sa ma rezum la cateva aspecte care mi-au ramas perfect intiparite in minte:
Hoteluri- calificativ FOARTE BINE. M-am cazat la hotelul Hilton Danube, ce se mandreste ca are in dotare cele mai mari camere din Viena si... pe buna dreptate! O camera standard are pe putin 40 metri patrati, 2 paturi kingsize, un birou in stil englezesc si spatiu de cafea, respectiv 2 fotolii si o masuta luminate de niste ferestre uriase.

Mancarea si serviciile au fost excelente, insa semnalizarea hotelului era defecta, ceea ce este inadmisbil la nivelul pe care il pretinde acest lant hotelier!! Paris... ia notite!:) Insa se compenseaza prin vederea mirifica catre Dunare, pe care o poti savura la micul dejun sau chiar din camera, daca soliciti camere cu view. Amplasarea e geniala!
Oameni- calificativ INEDIT... Viena e populata de multe popoare negermanice, asiatici, afro, romani muuulti, etc. Oamenii sunt total dezinhibati, haine excentrice, pierceing-uri peste tot, tatuaje, coafuri stridente etc. Ca si comportament sunt extrem de politicosi si tacuti. Tinerii sunt wild rau, am surprins la metrou un sarut pasional intre doua pustoaice de 14 ani, care nu aveau o treaba... pentru ca nu exista munti de prejudecata la ei. In rest sunt la fel de frenetici ca n alte natii... baute, batai stradale etc. Cei de varsta a treia sunt foarte activi, fac jogging mult, se plimba, ii vezi peste tot plini de energie si zambet. Peste tot pe unde merg in afara tarii, trag aceeasi concluzie, aceea ca poporul roman in viata de zi cu zi este depresiv, ca nu radem, nu gesticulam, nu ne atingem... suntem pe jumatate morti... Ca si fapt mai inedit am surprins un ALTFEL de protest ecologic in mijlocul Cartierului Muzeelor, unde un tanar locuia intr-un spatiu mai mult decat interesant...
Infrastructura mijloacelor de transport- calificativ EXCELENT:
CAT-ul= un tren care circula teran si subteran, o cursa speciala ce face legatura dintre centru si aeroport, rapid, eficient si modern.
Metroul= o panza de paianjen strategica, ce ajunge in toate punctele importante ale orasului cu mare usurinta. Fiecare magistrala este pe culori, astfel incat este destul de greu sa te ratacesti. In absolut toate metrourile exista lifturi, marcaje pentru orbi si spatii amenajate in vehicul si in afara acestuia pentru oamenii cu probleme locomotorii si pentru caruturi de copii.
Interesant ca in orice mijloc de transport oamenii sunt insotiti de animale de companie, cainii sunt omniprezenti... metrou, tramvai etc.
Drumuri, strazi- calificativ EXCELENT. Circulatia este calma, parcarea este aerisita, iar pietonii si soferii se respecta reciproc. Am avut placuta surpriza de a constata ca dupa o zi intreaga de batut orasul in lung si-n lat, de la periferie la centru si invers, talpile incaltarilor mele erau curate ca-n palma. Nu exista praf, nu exista noroi, nu exista maldare de gunoaie, munti de mucuri de tigara, desi se fumeaza pe strazi.
Capodopera culturala: arta este la ea acasa in toate formele ei aici... pictura, sculptura, teatru, opera, recitaluri muzicale, arta stradala, curente si miscari culturale din toate timpurile. Trebuie doar sa ai timp si poti vedea opere de arta, ce te fac sa iti constientizezi micimea. Daca esti neinspirat, in schimb, vei pasi in Muzeul de Arta Moderna.... unde vei fi intampinat de imagini sado-maso, porno.... o arta ce se pretinde a fi NOUA arta... Cred ca am avut eu ghinion si am prins o expozitie grotesca.... pentru ca, in general, eu ador abstractul, inovatia si tot ce am vazut aici mi-a intors stomacul pe dos. Dezgustator...No comment!
Socializare- calificativ PENSIONARI pe langa noi. Dupa ora 18:30 cu greu mai gasesti vreun magazin deschis, iar cluburile si restaurantele se inchid foarte devreme. Duminica aproape totul este inchis, pana si muzeele au program scurt. Asa ca daca esti pasare de noapte, te vei bucura in Viena doar de plimbari nocturne printre cladiri impresionante.
Arhitectura- calificativ EXCELENT
Trebuie sa vizitati neaparat!

Palatul Imperial Hofburg, Innerer Burghof 1, Kaisertor, A -1010 Vienna
Palatul Belvedere, Prinz-Eugenstrasse 27, A-1030 Vienna
Palatul Schonbrunn, Schonbrunner Schloss-Strasse 13, A -1130 Vienna
Apartamentul lui Freud, Berggasse 19, A-1090 Vienna
Museum Kunsthistorisches, Maria Theresien-Platz 1, A -1010 Vienna
Biblioteca Nationala a Austriei, Josefplatz 1, A -1015 Vienna
Catedrala Sf. Stefan, Stephansplatz 3 - 4, A -1010 Vienna
Schauraume in der Hofburg , Innerer Burghof 1, Kaisertor, A -1010 Vienna
Opera de Stat, Opernring 2, Vienna
Turnul de Televiziune

Eu am vazut prea putin pentru ca nu am fost inarmata cu un bun time management, insa am vazut o buna parte, suficient pentru a imi dori sa revin cat de curand.
Viena nu este doar unul dintre cele mai frumoase orase europene, dar si una dintre capitalele in care stilurile arhitectonice din diverse epoci se imbina intr-un tot armonios. Aspectul de astazi al Vienei, unitar prin gratia si detaliul constructiilor, eclectic prin multitudinea de influente si idei, isi are originile in secolele XVIII - XIX. Aceasta capodopera urbana este remarcabila pentru imbinarea dintre cladirile vechi, clasice si cele moderne, in ton cu cele mai noi tendinte, fara ca acest amestec sa fie vreun moment strident sau deranjant. Fiecare tonalitate isi gaseste locul potrivit intr-un mozaic arhitectural parca desprins dintr-o schita imaginata de un arhitect vizionar...
Shopping- calificativ EXCELENT cu plus:). Viena se numara printre capitalele-trensetter in fashion din Europa, drept pentru care in centru gasesti cu usurinta toate casele mari de moda, brandurile de success etc. Iar pe Mariahilfestraβe intrii instant in cod rosu daca esti shopping maniacJ.... zeci de magazine te imbie sa investesti timp, bani si energie aici. Eu am mers un pic mai departe, am ajuns in Parndorf, un satuc frumos renumit pentru magazinele de tip OutLet, situat la 50 km de Viena. Peste 37 000 metri patrati, 150 de magazine, 600 de branduri arhicunoscute, discounturi de la 30 la 70 %.... Welcome to the guilt free shopping world!
Atmosfera- calificativ EXCELENT. M-am simtit mai libera, mai bogata spiritual, mai acasa decat mi-as fi inchipuit. Voi reveni cat de curand aici, am luat o parte din Viena cu mine si v-am expus si voua aici un crampei de emotie. De ajuns pentru acum, urmatoarea destinatie este Paris:)... abia astept sa insir impresii si despre acest minunat oras. In incheiere va invit sa ascultati sunetul Vienei:). Enjoy!


Sunday, February 3, 2008

To have a friend be a fucking friend...

Da, da... omul nu poate supravietui fara prieteni... Dar cum ramane cu zicala: "Apara-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar singur". Sunt asa satula de miile de "prieteni" care ne-au impanzit vietile. Prieteni de nevoie, prieteni de ocazie, de pahar, interes, plictiseala... and so on... It kinda' makes me sick. Cred ca incet si sigur se pierde notiunea de prietenie... toate cunostintele, vecinii cu care am copilarit ca deh... asa a fost sa fie, nu i-am ales si nu ne-au ales. Si uite asa ai zeci de prieteni de care nu te leaga nici macar un amarat de subiect de conversatie... ne intoxicam existentele cu deseuri umane. De ce?

Dar nu! Ne e teama de singuratate si acceptam cercuri, cerculete de "prieteni". Sa analizam un pic... fiecare grup are asa zisii "lideri de opinie" care sunt trendesetteri de grup, guru celorlalti... ciobanu' turmei care instiga la actiune, inactiune, conflict. Acesti lideri de trib sunt constienti de pozitia lor si "make the most of it" fara a le pasa nici macar o clipa de binele si intersele grupului.
De cele mai multe ori Grupul, Gasca, The Gang se sparge in bisericute, care ulterior ajung tabere adverse. Si lucrurile nu se opresc nici macar aici... Nu, NU! Uneori ajung sa se cupleze unii membri intre ei... shit happens. Este un real test de maturitate. Se iubesc, se cearta si pe urma isi spala rufele in grup si ce este si mai interesant este ca toata Gasca devine un tribunal.. se arunca cu judecati de valoare in stanga si in dreapta si se formeaza tabere. E trist sa vezi cum "prieteni" de-o viata nu se mai saluta. Taking sides against eachother ("tin cu tine fratele meu")... LAME! Grow up! Turnu' Babel... de 2 lei.
Da... prietenii... Wake up!... fa un test.
*De cate ori ai avut nevoie de ajutor si l-ai primit no strings attached?
*De cate ori ti s-a intins mana fara sa o ceri, exact cand te prabuseai?
*De cate ori ai primit fara sa dai?
*De cate ori ai simtit ca gasesti intr-o ora de discutii (nu tete a tete-uri ieftine, usoare) raspunsuri pe care le-ai cautat singur nopti intregi?
*De cate ori te-a durut pana la ura si a ai acceptat ce ti se spune pentru a afla ca este pentru binele tau?
TRAGE LINIE! Deschide ochii... si vei vedea cine iti sunt prietenii... vei descoperi ca in primul rand te ai pe tine si ca daca mai ai inca o persoana care stie sa-ti fie prieten ai totul. Si vei invata ca pentru a avea prieteni trebuie sa stii, sa vrei si dai dai totul ca sa fii tu, la randul tau, un adevarat prieten.
Oameni buni, va multumiti cu prea putin. Traim o data, timpul investit in ceilalti e pretios. Merita sa facem compromisuri ieftine? Mai bine cu o "gasca" minuscula si reala sau chiar singur, decat o multime de FAKE-uri care iti zambesc larg in fata si te injunghie tot zambind pe la spate. Nu are nimeni nevoie de oameni care se schimba dupa cum bate vantul favorabil, oameni mici, fara caracter... oi.

Daca nu poti fii tu insuti nu ai nimic, un prieten care iti infraneaza personalitatea fara un motiv palpabil face parte din categoria "lasa-ma sa te las", FALS COMPROMIS.
Nu se vrea manifest ce am scris mai sus, este vorba doar de o observatie probata de timp. Am perindat si perind o mie de "gasti" si am invatat sa atribui atat cat pot valoare cui merita si sper sa invete tot mai multi sa faca acelasi lucru, este o dovada de respect de sine, respect pentru viata si respect pentru ceilalti.